Nieuws

Boven de Wolken vzw viert mijlpaal: 200 steden en gemeenten hebben nu een sterrenregister!

today

Background

Oproep na de verkiezingen aan resterende lokale besturen om sterrenregister op te nemen in bestuursakkoord

Oostende, 17/10/2024 – Boven de Wolken vzw kondigt met trots aan dat inmiddels 200 steden en gemeenten een sterrenregister hebben opgericht, waarin stilgeboren baby’s een naam kunnen krijgen. Dit register geeft ouders een symbolische erkenning die hen helpt om het verlies van hun sterrenkindje te verwerken. Het is een belangrijke stap voor veel ouders die een tastbare herinnering nodig hebben om hun verdriet een plek te geven.

Sinds haar oprichting acht jaar geleden heeft Boven de Wolken vzw bijna 7000 baby’s gefotografeerd, en daarmee duizenden ouders geholpen in hun rouwproces. Het ontbreken van erkenning voor hun kind is vaak een van de grootste obstakels voor sterrenouders. Het sterrenregister geeft hen de mogelijkheid om hun kind formeel een naam te geven en zo erkenning te krijgen, ook als hun kindje te vroeg werd geboren om volgens de wet te worden erkend.

Onze kinderen bestaan

Rouwen na het verlies van een kind is een intens proces, maar voor ouders van stilgeboren baby’s wordt dat vaak extra moeilijk door het gebrek aan erkenning. Vooral wanneer het verlies zich vroeg in de zwangerschap voordoet, krijgen veel ouders geen kans om hun kindje formeel een naam te geven of te laten registreren. In mei 2023 startte daarom stad Oostende, de thuisbasis van de VZW, met het eerste sterrenregister, zodat ouders een tastbare herinnering hebben die hen helpt bij hun rouwverwerking.

Anneleen Fransen, mede-oprichtster van Boven de Wolken, zegt: “De impact van je kindje een naam kunnen geven is enorm: het geeft erkenning, bestaansrecht, zelfs aan ouders die hun kindje meer dan 50 jaar geleden verloren. Een sterrenregister biedt hen, die eerder geen tastbare herinnering hadden, een manier om hun kindje te erkennen en te herdenken.”

Oproep aan resterende lokale besturen

Hoewel 200 steden en gemeenten dit waardevolle initiatief al hebben omarmd, zijn er nog steeds gemeenten die nog geen sterrenregister hebben. Boven de Wolken vzw doet een warme oproep aan deze lokale besturen om dit op te nemen in hun bestuursakkoord en snel werk te maken van het opstellen van een sterrenregister. Op die manier kunnen ze steun bieden aan ouders die te maken krijgen met een stilgeboorte en bijdragen aan een menswaardig en troostend rouwproces.

“Het is zo belangrijk dat ouders kunnen rouwen en dat begint met de erkenning van hun kind, ongeacht hoelang de zwangerschap heeft geduurd,” zegt Sharon Geirnaert, mede-oprichtster van Boven de Wolken vzw. “Wij hopen dat alle gemeenten snel volgen, zodat alle sterrenkinderen een naam en plaats kunnen krijgen in hun gemeenschap.”

 

Over Boven de Wolken

Boven de Wolken vzw is een organisatie die sinds haar oprichting acht jaar geleden gratis fotoreportages aanbiedt aan ouders die te vroeg afscheid moeten nemen van hun kindje. Inmiddels heeft de vzw bijna 7000 baby’s gefotografeerd. Boven de Wolken is actief in heel België en blijft bestaan dankzij giften en donaties. Sinds kort is een gift aan de vzw via de Koning Boudewijnstichting ook fiscaal aftrekbaar. https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-BovenDeWolken

 

Meer info voor lokale besturen: https://www.bovendewolken.be/voor-lokale-besturen/

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?