Nieuws

Brandweer Westhoek stelt nieuwe Mobiele Commando Unit voor

today 15

Background

Op dinsdag 27 februari 2024 stelde Brandweer Westhoek een nieuwe mobiele commando unit voor. Deze mobiele commando unit speelt een cruciale rol bij het coördineren en leiden van grootschalige brandbestrijdings- en reddingsoperaties. Het voertuig is uitgerust met de nieuwste 5G technologie waardoor naadloze communicatie mogelijk is tussen onze teams ter plaatse, het crisiscentrum en andere hulpdiensten. Deze communicatie stelt ons in staat om snel en accuraat informatie uit te wisselen, beslissingen te nemen en de coördinatie van de operatie te optimaliseren.

COÖRDINATIE EN OVERLEG BIJ NOODSITUATIES
De mobiele commando unit beschikt over een vergaderruimte waarin de diverse disciplines binnen de noodplanning (brandweer, politie, medische diensten, logistieke diensten en communicatiediensten) en betrokken partijen kunnen overleggen en beslissingen nemen tijdens grootschalige interventies. Dit bevordert de samenwerking en zorgt voor een gecoördineerde respons in situaties die om een gezamenlijke inspanning vragen. Daarnaast is er een aparte ruimte voor radio-operatoren en notulisten om de ontwikkelingen op het terrein verder op te volgens tijdens de overlegmomenten. Aan de buitenzijde werd een luifel voorzien zodat snelle briefings van flankofficieren, speciale teams en manschappen ook buiten in overdekte omstandigheden kunnen gebeuren.

5G TECHNOLOGIE VOOR VLOTTE COMMUNICATIE
In de mobiele commando unit vinden we een state-of-the-art commandocentrum met computersystemen en een 86” smartboard, waardoor we real-time informatie over de noodsituatie kunnen analyseren en visualiseren. Hierdoor kunnen we de situatie beter begrijpen, de strategie bepalen en de inzet van middelen optimaliseren.

Binnen het project Flanders Smart Field Services wordt onderzocht hoe Brandweer Westhoek 5G-technologie kan inzetten om betrouwbare breedbandverbindingen te creëren tijdens noodsituaties, zoals rampen en grote evenementen. Het gebruik van 5G verbetert niet alleen de betrouwbaarheid van communicatieplatformen, maar het maakt ook het verzenden van grote hoeveelheden digitale informatie naar andere diensten mogelijk. Dat biedt opportuniteiten om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot beelden van mobiele camera’s en drones in de Mobiele Commando Unit, die uitgerust is met de nieuwste 5G technologie.

De vergaderruimte is tevens voorzien van een goeie warmte/koude isolatie en een ventilatiesysteem. Een vergadertafel waaraan zowel staand als zittend kan vergaderd worden, zorgt voor de nodige ergonomie tijdens de vaak langdurige inzetten.

De mobiele commando unit kan ruim 2 uur autonoom werken op batterij en is voorzien van een stroomgroep om zelfstandig te kunnen verder werken zonder andere stroomvoorzieningen.


OVER BRANDWEER WESTHOEK
Aan de basis van de oprichting van de hulpverleningszone ‘Brandweer Westhoek’ ligt de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid. Deze zone is een samenvoeging van de historische zones “V” en “Ieper”. De zone bestaat uit 22 posten verspreid over 18 Westhoekgemeenten die deel uit maken van de hulpverleningszone: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke.

Brandweer Westhoek is een team dat paraat staat om burgers, bedrijven en instellingen bij te staan met adequate dringende en niet-dringende interventies en preventieve adviezen. We werken samen binnen en buiten onze organisatie om voorbereid te zijn op elk mogelijk risico.

In 2023 voerde Brandweer Westhoek 10.752 brandweerinterventies uit, waarvan 682 branden en 8081 technische interventies & reddingen. De ambulances reden zo’n 12.223 keer uit.

OVER FLANDERS SMART FIELD SERVICES – 5G
Flanders Smart Field Services is een project met financiële steun van Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter, FOD Economie / SPF Economie / FOD Economie. Samen met projectpartners e-BO enterprises, POM West-Vlaanderen, Jan Yperman Ziekenhuis, Orange, HOWEST Hogeschool West-Vlaanderen en KU Leuven Brugge.

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?