Nieuws

Diksmuidse trainer haalt tweede Europese titel binnen

today 15

Background

Vorig weekend behaalde sensei Stefan Steyaert van het Diksmuidse Kyoshin Jiu Jitsu Zelfverdediging voor de tweede keer Europees goud in de wedstrijdvorm Random Attacks. Een puike prestatie, maar wat is Jiu Jitsu en Random Attacks nu precies?

“De Japanse samoerai ontwikkelden in de middeleeuwen een geheime martiale (oorlogs-) kunst waarmee ze hun clan beschermden. Diezelfde technieken kan je op vandaag nog altijd leren in Japan, maar sinds een kleine 100 jaar is dit ook bij ons het Westen mogelijk.

Vroeger was dit actie-reactie op leven en dood, nu zijn er een aantal wedstrijdvormen waarin je toont hoe je je verdedigt. Het Random Attacks is daar één van, waarbij je als verdediger niet weet welke aanval er komt. Wanneer die er echter komt (en dat kan met een wapen zijn), reageer je onmiddellijk en demonstreer je hoe je de aanvaller zou uitschakelen. Door het stressniveau en de snelheid is een enorme beheersing en controle nodig, want je wil uiteraard je partner op de mat niet écht uitschakelen terwijl je toch een realistische beweging uitvoert. Een jury geeft punten op je reactie en op de efficiëntie van je verdediging.”

Dat klinkt als een boeiende maar nuttige sport. Kan je die oefeningen ook toepassen in het gewone leven?

“Wat je zeker leert is reactiesnelheid en reflexen op onverwachte situaties. Daarnaast verbetert het ook je focus, leert het je om alert te zijn voor gevaar, maar krijg je ook meer zelfvertrouwen. Jammer genoeg komt fysiek geweld nog dikwijls voor, en daarom vinden wij bij Kyoshin het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op zijn minst een basis hebben in verdediging. Op de mat zien onze leerlingen niet alleen de fysieke oefeningen, maar leren ze ook hoe ze een conflict kunnen de-escaleren.”

Terug naar de Europese titel dan. Hoe verliepen de selecties voor het Europees Kampioenschap?

“Na podiumplaatsen op het Vlaams en Belgisch Kampioenschap kon ik opnieuw deelnemen op het Europese niveau. In 2016 won ik trouwens al eens de eerste plaats in Italië, dus de druk om opnieuw als winnaar te eindigen was groot. Ditmaal gingen de wedstrijden door in Vegadeo (Spanje), en ik merkte dat het niveau van de deelnemers opnieuw hoog lag. Na een paar heel spannende wedstrijden mocht ik opnieuw bovenaan het podium staan glunderen samen met mijn wedstrijdpartner Ruben Dejaegere.”

Ik neem aan dat dit succesverhaal leden en geïnteresseerden kan inspireren. Waar kan men de club precies vinden?

“Kyoshin traint op woensdagnamiddag, zaterdagvoormiddag en zondagvoormiddag in Sporthal De Pluimen in Diksmuide, in een splinternieuwe gevechtsportzaal. Je kan bij ons steeds 3 gratis initiatielessen volgen. Onze sport is trouwens voor groot en klein: je kan bij ons terecht van 5 tot 80 jaar. In de verschillende leeftijdsgroepen maken we onderscheid tussen meer algemene lichaamsbeweging tot heel gerichte oefeningen op technieken. We zetten ook in op de team-spirit met een kalender met veel leuke extra activiteiten.”

Meer info op de facebook-pagina van de club: www.fb.com/kyoshin.be

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?