Nieuws

Heraanleg groenzone Jeanne Panne

today 3

Background

Op de kruising van de Willem De Roolaan, de Emiel Coppietersstraat en de Nijverheidstraat in Nieuwpoort-Stad bevindt zich het gekende beeld Jeanne Panne van de Poolse kunstenaar Anton Najlepszy. Met zijn sculptuur vereeuwigde Najlepszy Jeanne De Deyster, beter gekend als Jeanne Panne, die in 1650 wegens hekserij tot de brandstapel werd veroordeeld. Het kunstwerk toont de gekende Nieuwpoortse volksfiguur die door de lucht op haar bezem vliegt.

De groenzone rond het kunstwerk wordt dit voorjaar grondig aangepakt. Daarvoor zijn de rozelaars en de door buxusmot aangetaste buxushagen weggenomen. De bestaande taxuskegels blijven staan.

In plaats van de weggenomen vegetatie wordt Sint-Janskruid (Hypericum) geplant. De plant bloeit van juni tot en met september met opvallende gele bloemen. Sint-Janskruid werd in vroegere tijden gebruikt als afweermiddel tegen magie en hekserij, een mooie knipoog naar het verhaal van de ‘heks’ Jeanne Panne.

Na de groenaanleg van het Jeanne Panne-perk wordt ook het gedicht Jeanne de Deyster van Nieuwpoorts ereburger Philippe H. Rotsaert teruggeplaatst.

Beelden oorlogsmonumenten, portretten, architectuur in Nieuwpoort. badstad; bombardement; deveen; herdenking; ijzer; kust; michel; micheldeveenphotography; monument; nieuwpoort; noordzee; oorlog; ramskapelle; relict; stad; stadsmagazine; wereldoorlog 20201007142958 ID/ Michel Deveen

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?