Op zondag 25 februari 2024 organiseren Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker, respectievelijk lijsttrekker en lijstduwer van de federale Kamerlijst voor N-VA West-Vlaanderen een unieke dubbele boekvoorstelling.
De inleiding wordt gebracht door econoom en columnist Ivan Van de Cloot. (Voormalig hoofdeconoom van de denktank ‘Itinera Institute’, nu stichter, hoofdeconoom en CEO van de denktank ‘Stichting Merito’).
Daarna volgt een dubbelinterview door Lorenzo Terrière (politiek journalist HLN en politicoloog verbonden aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent).
Grensoverschrijdende Oprispingen (Jean Marie Dedecker) Te koop via
www.bfelt.be en de betere boekhandel
Vriend en vijand erkent dat Jean-Marie Dedecker de spiegel van de Dorpstraat is. Zijn onnavolgbare puntige pen zet het vertroebeld beeld van de politique politicienne, de woke-ridders en de klimaatpausen op scherp. Geen onderwerp ontsnapt aan zijn inktpatronen. Gefocust en gericht vuurt hij zijn ‘Grensoverschrijdende oprispingen’ af op lezend Vlaanderen. Sedert 2014 publiceert Dedecker wekelijks zijn bijtende columns op Knack.be. Jean-Marie is recht(s) voor de raap, neemt geen blad voor de mond en pent zijn ongezouten meningen vrank en vrij neer. Geen grens die hem weerhoudt. Geen horizon te ver. Dedecker is een inspiratiebron voor journalisten en een zegen voor columnisten. Overal steekt hij zijn voet tussen de deur en dwingt met zijn pen politici en opiniemakers te spreken waar ze liever over zwijgen. Hij is een bruisende bron van pikante neologismen. Dedeckerismen pur sang. Ook dit boek staat er weer bol van: klimaatminaretten, sandaalridders, stekkerautootjes, soepjurken, baardjurken, welzijnsknuffelaars, klimaatklevers, klavierhelden, deugtafelgutmenschen enz.
Samengevat zijn de columns van Jean-Marie Dedecker puur literair genot van politiek ‘Grensoverschrijdende oprispingen’ van misnoegen en aversie.
Jean-Marie Dedecker is een zakenman en politicus. Hij werd bij het brede publiek bekend als de succesvolste nationale judocoach ooit (1981-2000). Hij stapte in 1999 in de politiek bij Open Vld, maar richtte in 2007 zijn eigen politieke partij ‘Lijst Dedecker’ op. In 2015 kreeg hij de Prijs voor de Vrijheid van de denktank Libera! In 2018 haalde hij in Middelkerke met zijn partij Lijst Dedecker de absolute meerderheid en is hij er sindsdien burgemeester. Hij zetelt sinds 2019 in het federaal parlement als onafhankelijk parlementslid. Hij is de auteur van Ik, Jean-Marie Dedecker (1998), Rechts voor de Raap (2006), Hoofddoek of blinddoek? (2009), De aarde warmt op en de geesten verhitten (2010), Eén tegen allen memoires (2012), Vrank en Vrij : ongezouten meningen (2017), Geen blad voor de mond (2019) en Ik krijg altijd ‘te laat’ gelijk (2021).
Vlaanderen heeft zichzelf vastgereden. Snelwegen slibben dicht. De NMBS is ontspoord: treinen rijden niet op tijd of helemaal niet. De Lijn mist vaak de bus. Buurtbewoners van de luchthaven van Zaventem klagen over lawaaierige vluchten. Vlaanderen zit met een mobiliteitsknoop in zijn maag. Hoe is het zo ver kunnen komen? Hoe krijgen we deze knoop ontward?
Marc Descheemaecker beseft als geen ander dat we vandaag een crisis van het mobiliteitsbeleid beleven. Uit eerste hand vertelt hij in Dood spoor een verhaal van politieke compromiscultuur, absurde benoemingen, halfslachtige maatregelen en vele versnipperde bevoegdheidsniveaus. Hij schetst een glasheldere maar confronterende analyse van ons openbaar vervoer, waar te weinig aandacht is voor gezonde bedrijfsvoering en een te grote volgzaamheid naar de politieke dogma’s van de dag.
Met concrete, uit het leven gegrepen anekdotes en kritische observaties schetst Descheemaecker een onverbloemd beeld van enkele van de grootste Belgische en Vlaamse overheidsinstellingen. Het blijft niet bij een terugblik. Hij zet zich ook aan de tekentafel en ontwerpt een totaalvisie voor betere mobiliteit in de nabije toekomst in Vlaanderen en België. Saneren, responsabiliseren en structurele hervormingen moeten ons land terug op de rails zetten.
Descheemaecker breekt een lans voor een beter beleid, duidelijke verantwoordelijkheden, vereenvoudiging en kostenbewustzijn, en vooral transparantie.
Marc Descheemaecker (1955) studeerde achtereenvolgens Toegepaste Economische Wetenschappen en Europese Economie. Eerder bouwde hij een internationale loopbaan uit. Vandaag is hij vooral bekend als voormalig afgevaardigd bestuurder van de NMBS, en voorzitter van de Brusselse luchthaven, De Lijn en infrastructuurbouwer Lantis. In 2014 publiceerde hij ‘Dwarsligger: Achter de schermen van de NMBS’. Ondanks zijn ervaring met en kennis van het openbaar vervoer, botste zijn no-nonsense aanpak regelmatig met politieke tenoren.