Nieuws

Juridische stok achter de deur om landschap te vrijwaren

today

Background

Gemeenteraad Middelkerke herziet beleidskader windmolens niet

In de gemeenteraad van 21 mei besliste de gemeenteraad om het ‘beleidskader windmolens in agrarisch gebied’ uit 2020 niet te herzien. Het oprichten van windmolens in agrarisch gebied blijft tot nader order verboden. Ook na de aankondiging van mogelijke nieuwe Vlaamse wetgeving wil het gemeentebestuur een robuust gemeentelijk juridisch kader behouden en de kostbare schoonheid van het hinterland bewaren.

Verschillende juridische stappen

Het gemeentebestuur tekende een duidelijk beleidskader windmolens in agrarisch gebied uit. Dat beleidskader werd in de gemeenteraad van november 2020 goedgekeurd. RESPECT-raadslid Franky Annys voegde de vraag tot herziening van dit beleidskader aan de agenda van de gemeenteraad van woensdag 21 mei toe.

Aan de basis van het verbod op windmolens liggen de plannen van de Vlaamse overheid tot het oprichten van een windmolenpark langs de E40. Burgemeester Jean-Marie Dedecker was van bij zijn aantreden fel gekant tegen die plannen. “De komst van dit park met mastodonten van windmolens zou nefast zijn voor de toeristische meerwaarde en het welzijn van de omwonenden.”

Samen met de gemeenten Nieuwpoort en Koksijde ondernam Middelkerke met succes juridische stappen om de komst van dit windmolenpark tegen te gaan.

“Er is geen tochtgat mogelijk. We houden iedere achterdeur voor gelijk welke windmolen momenteel strak dicht”

Jean-Marie Dedecker, burgemeester

Het gemeentebestuur voert ook nog andere juridische procedures om de oprichting van verschillende windmolenparken op haar grondgebied te vermijden. De handhaving van het huidige beleidskader versterkt de juridische slagkracht van het gemeentebestuur Middelkerke in deze dossiers.

Momenteel geen garantie op onmogelijkheid gigantische windmolens

Ondertussen kondigde bevoegd Vlaams minister Brouns nieuwe wetgeving ter zake aan. Die zou strenge vestigingsregels voorschrijven voor windmolens van meer dan 200 m hoog. Niettegenstaande die nieuwe wetgeving het oprichten van gigantische windmolens praktisch onmogelijk zou maken, wil Middelkerke geen risico’s nemen op de komst van windmolens die minimaal afwijken van die maximumnorm.

Burgemeester Dedecker: “Om het simpel te stellen: ook een windmolen van 190 m heeft een gigantische impact, terwijl die misschien wel in het wettelijk kader zou passen. En dat moet ten allen tijde vermeden worden in functie van de maatschappelijke impact en visuele vervuiling van het toeristisch waardevolle hinterland.”

“Het handhaven van het strenge beleidskader is daarvoor de beste juridische garantie, want het houdt de deur dicht voor alle mogelijke windmolens”, besluit de burgemeester.

Geen tegenwind, maar constructieve houding

Ondertussen volgt het gemeentebestuur het Vlaamse wetgevingsproces op de voet. Vooralsnog zijn de aankondigingen van minister Brouns niet gebeiteld in een sluitend Vlaams decreet.

“Als de nieuwe Vlaamse wetgeving sluitend is en ieders belang ondersteunt, is een eventuele herziening van het beleidskader bespreekbaar”

Ethel De Blieck, schepen voor landbouw

Afrondend benadrukt schepen voor landbouw Ethel De Blieck dat het gemeentebestuur zeker geen blokkerende houding ten aanzien van landbouwbedrijven wil aannemen. “De Middelkerkse landbouwsector is enorm belangrijk. Wat ons betreft moet gezonde wetgeving rond windmolens tendensen rond duurzame bedrijfsvoering verenigen met het maatschappelijke belang en de kostbare toeristische meerwaarde van een prachtig open hinterland.”

“Mocht de wetgeving van de hogere overheden die waarden niet meer in gevaar brengen staat het gemeentebestuur misschien open voor een eventuele herziening van het bestaande gemeentelijke beleidskader”, aldus de schepen.

Written by: