Nieuws

LAST MINUTE-AANBOD WORDT SCHAARS: HOTELS AAN DE MIDDELLANDSE ZEE HALEN NOOIT GEZIENE BEZETTINGSGRAAD

today 5

Background

Wie in juli nog een last minute reisje zoekt, zal zich moeten tevreden stellen met wat er nog aan beschikbare hotels overblijft. En zelfs voor augustus, traditioneel de vakantiemaand van de ‘locals’ in de meeste Zuid-Europese landen, wordt het aanbod met de dag schaarser, zeker voor de eerste helft van de maand. Veel reizigers wachten met boeken uit vrees dat er nog een brandstoftoeslag zal worden aangerekend. Ten onrechte, want alle prijzen liggen volledig vast tot eind september.

Het was jarenlang een typisch fenomeen, half juli: veel hotels niet langer beschikbaar voor de komende weken, en zeker de familiehotels met faciliteiten voor het hele gezin. De voorbije 2 jaar zag dat er anders uit: door alle restricties was er sprake van terughoudendheid bij de reiziger. Dit deed de Belg vaak besluiten om tot het laatste moment te wachten om zijn reis vast te leggen om te vermijden dat onvoorziene omstandigheden roet in het eten zouden gooien. Dat last minute boekingsgedrag merkt TUI, de grootste reisorganisatie van het land, ook dit jaar nog altijd, hoewel de reden tot voorzichtigheid niet langer nodig is en alle belangrijke bestemmingen weer operationeel zijn zonder restricties.
Tot eind juni lukte het nog aardig om een last minute reis naar de zon te reserveren. Die situatie is intussen echter helemaal anders geworden, zeker voor de hotels met de beste faciliteiten voor families, de belangrijkste groep tijdens deze periode van schoolvakantie. Voor juli zijn zowat alle hotels hun laatste kamers aan het verkopen en de echte favorieten zijn intussen al enige tijd uitverkocht. Het nog resterende aanbod bevindt zich voornamelijk in het duurdere of net het te eenvoudige segment, in beide gevallen niet het type vakantie dat de meesten voor ogen hebben.

Ook voor augustus is de situatie kritiek. Augustus is in Spanje, Italië en nog andere landen ook de vakantiemaand van de inwoners van het land zelf. Daardoor zijn hotels tijdens die maand traditioneel zeer snel volgeboekt, zeker in de eerste helft van de maand. Op de Portugese Azoren, aan de Italiaanse Napolitaanse kust en in Sardinië, op het Spaanse Menorca en op de Griekse eilanden Zakynthos, Santorini en Rhodos is het aantal volgeboekte hotels het hoogst.

Uit een rondvraag bij de reisbureaus blijkt dat veel reizigers nog aarzelen uit schrik voor een hoge brandstoftoeslag die de prijs van hun reis alsnog de hoogte kan injagen. Dit is echter een misvatting: bij alle TUI-reizen tot eind september is de brandstoftoeslag al volledig in de eindprijs verrekend en kunnen er geen bijkomende brandstof kosten meer worden aangerekend.

Regio’s met de grootste schaarste aan vrije kamers in familieverband:
1 Portugal
2 Balearen
3 Griekenland
4 Italië
5 Turkije

Bestemmingen waar je nu nog het meest kans hebt om een geschikt vakantiehotel te vinden:
1 Caraïben
2 Egypte
3 Cyprus
4 Marokko
5 Tunesië

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?