Nieuws

Nieuw toeristisch vaarseizoen voor Watson van start

today 17

Background

Eind maart 2024 start het nieuw vaarseizoen van het geklasseerde Watson-vaartuig Reddingboot 2. Wie mee wil varen met de Reddingboot 2 kan reserveren voor één van de 68 tochten via www.visit-nieuwpoort.be. Tickets kosten 22 euro, opvarenden tussen 8 en 12 jaar betalen 18 euro.

 

De Reddingboot 2 begint eind maart aan zijn tweede vaarseizoen als maritiem uithangbord van Nieuwpoort. Het grote publiek kan tot midden oktober 2024 meevaren met het schip. Aan boord maak je deel uit van de bemanning en ervaar je hoe een Watson-reddingsboot functioneert.

 

Tickets kosten 22 euro, opvarenden tussen 8 en 12 jaar betalen 18 euro. Reserveren voor één van de 34 vaardata, goed voor 68 tochten, gebeurt via www.visit-nieuwpoort.be. Per vaardag worden twee tochten ingericht. Het schip vertrekt steeds aan het KYCN-ponton langs de Robert Orlentpromenade.

 

Schepen van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Ann Gheeraert is ervan overtuigd dat de tochten op de Reddingboot 2 opnieuw een groot succes zullen zijn:

 

“Het uitzonderlijke schip is een onvervangbare erfgoedparel die ons herinnert aan het Nieuwpoortse en nationale maritieme verleden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Watson-vaartuig zelf en zijn unieke verhaal mensen fascineert. Gedurende twee jaar was de restauratie een druk gevolgd item en eens het schip vorig jaar het ruime sop koos, vlogen de tickets de deur uit. De Watson is in 2023 maar liefst 68 keer uitgevaren, met een mooi eindtotaal van bijna 550 passagiers die meegingen. Dit jaar zullen we dat succes moeiteloos evenaren of zelfs overstijgen.”

 

Gekoppeld aan de rondvaarten is er ook de erfgoedroute over de Reddingboot 2. Deze is gratis verkrijgbaar via de ErfgoedApp. Het parcours loopt langs de Havengeul en toont je een aantal prominente plekken in de carrière van het schip.

 

Een korte geschiedenis van de Reddingboot 2

De Reddingboot 2 is een Watson-reddingsvaartuig dat kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd op het Britse eiland Wight. Tussen 1948 en 1987 deed het dienst in Nieuwpoort, bij het Loodswezen. Het schip heeft nog twee identieke zusterschepen die ingezet werden in Oostende en Zeebrugge.

 

Na de uitdiensttreding in 1987 verhuisde de Nieuwpoortse Watson naar Antwerpen, waar het werd tentoongesteld in het Nationaal Scheepvaartmuseum. In 2018 zegde Stad Antwerpen de bruikleenovereenkomst met de Vlaamse overheid op en werd het eigendom toegewezen aan Nieuwpoort. Het vaartuig keerde daarop terug naar zijn oorspronkelijke thuishaven.

 

Omwille van het historisch belang was het voor Stad Nieuwpoort duidelijk dat de Watson in zijn oude glorie moest hersteld worden. Het startschot voor de restauratie werd gegeven in februari 2021. De Stad en een enthousiast vrijwilligersteam hebben de Reddingboot 2 gedurende twee jaar grondig aangepakt en nieuw leven ingeblazen.

 

Op vrijdag 26 mei 2023 werd de opgeknapte Reddingboot 2 officieel te water gelaten, met West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé als peter van het schip.

 

Meer info over de Nieuwpoortse Watson en de restauratie van dit beschermde schip lees je op www.nieuwpoort.be/watson 


© Jan D’Hondt (Ateljé D)

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?