Nieuws

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

today 32

Background

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli 2024 pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.

 

Onder de noemer Langs de Promenade komt Nieuwpoort met een groots cultuurfestival in openlucht. Deze nieuwkomer op de evenementenkalender vindt plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024 en geldt als start van de zomervakantie in Nieuwpoort. Met dit concept heeft de Stad een waardige opvolger beet voor Boulev’Art, het driejaarlijkse straattheaterfestival dat tot 2017 in het historisch centrum werd ingericht.

 

Langs de Promenade wil bezoekers onderdompelen in een betoverende wereld vol acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Een kleurrijke mix van artiesten toont zijn talenten, van adembenemende voorstellingen tot meeslepende optredens die je zullen verbazen en verwonderen. Je kunt niet enkel komen kijken, aan heel wat acts kun je zelf ook deelnemen.

 

Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade. Geen toevallige locatiekeuze, verklaart schepen van Cultuur Ann Gheeraert:

 

“De houten Havengeulpromenade, die langs de IJzer loopt en de historische stadskern met de badplaats verbindt, geldt als één van dé blikvangers van Nieuwpoort. De aanleg van de drukbezochte wandel- en fietsweg startte in 2004, wat betekend dat deze zijn twintigste verjaardag viert. Die bijzondere mijlpaal verdient een passend eerbetoon. Dat doen we met het prachtig cultuurfestival ‘Langs de Promenade’. We vormen de geliefde wandel- en fietsweg om tot een groots podium in openlucht waar je een weekend lang vertier vindt voor jong én oud.”

 

Een rijkgevuld programma

Langs de Promenade is overwegend gratis, voor drie voorstellingen heb je wel een betalend ticket nodig.

 

De driedaagse start op vrijdag 5 juli 2024 om 14 u. met de mobiele act Les Giraffes van Teatro Pavana. Enorme giraffen wandelen langs de promenade en oogsten bewonderende blikken van de vele passanten. Aanrader is Andy en Karolien om 20.30 u. aan het visserschip Surcouf. Deze muziektheatervoorstelling vertelt het levensverhaal van een Oostends visserskoppel met als muzikale rode draad het werk van Lou Reed, tekstueel vertaald én hertaald naar het Oostends. Tickets voor deze voorstelling kosten 14 euro en zijn verkrijgbaar via www.visit-nieuwpoort.be.

 

Op zaterdag 6 juli 2024 is het van 15 tot 01 u. uitkijken naar Radio Modern: retro swingfeesten met knallende live bands, swingende petticoats, prachtig geklede vrouwen, rockers en vooral dansvloeren die tot de laatste centimeter gevuld zijn. Net als het Bal Populaire beginnen hun dansfeesten vroeg en stroomt de dansvloer vol tijdens de dansles waar ze je enkele basispassen laten zien. Op het podium schitteren livebands die rock’n’roll ademen. We sluiten de avond af met dj’s die de grootste hits draaien van Sinatra tot Elvis. En wie wil, kan even langsgaan bij de Beauty Boudoir van de Modernettes voor wat rouge op de wangen en krulspelden in de haren. Terug naar de jaren veertig en vijftig.

 

Om 14, 16 en 18 u. is het Prins Mauritspark het decor voor Detour. Deze gratis voorstelling draait rond Bert en Fred, die onderweg zijn met hun omgebouwde Renault Master. Dit voertuig is tegelijkertijd rijdend huis, speeltuin voor hun zoontje Lieto, backstage én podium. Detour is een aanstekelijke voorstelling met tonnen spelplezier, straffe nummers en unieke stunts. Mis ze niet, ze zijn zo weer vertrokken.

 

In de restauratieloods van de Watson kun je op zaterdag om 15.30 u. ook nog gaan kijken naar Vosse, een eigentijdse, eigenzinnige doch eigenaardige bewerking van het middeleeuwse dierenepos Van den Vos Reynaerde. Een muzikale vertelling over een vos en alle andere beesten van de zoölogie. Tickets voor deze voorstelling kosten 6 euro en zijn verkrijgbaar via www.visit-nieuwpoort.be.

 

Op de slotzondag 7 juli 2024 palmt een groots acrobatendorp het Prins Mauritspark in, van 14 tot 19 u. Tijdens laagdrempelige circusinitiaties krijgt iedereen de kans om verschillende technieken uit te proberen. Op de parkourinstallatie leer je vloeiend op, onder en langs verschillende obstakels bewegen. Maar ook springen, hangen en coole moves uitproberen. Wie het graag hogerop zoekt, kan terecht in de Aerial Playground. Hier kun je naar hartenlust experimenten met verschillende luchtacrotechnieken. Er zijn vaste trapezes en doeken voorzien om in te klimmen, zweven en draaien. Ook de Fantastic Flying Fuegos zijn van de partij. Tijdens een gloednieuw vliegspektakel maken ze de dansvloer én het luchtruim onveilig. Verwacht je aan sensationele flightbattles en vliegende discoballen. Nadien nodigen ze het publiek uit voor vlieginitiaties op de trapeze.

 

Voor bezoekers vanaf 2 jaar is BAF van Charel en Co een must-see. Deze kleutervoorstelling in een grote circustentstaat staat garant voor heerlijk spelplezier en absurde, visuele en muzikale verwondering.

 

Het volledige programma van Langs de Promenade kun je terugvinden op www.visit-nieuwpoort.be. De papieren programmafolder is verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme.

 

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?