Nieuws

Oostendenaar Stijn Deschacht vertaalt het boek ‘Oostende Verteld’ naar podcastreeks “Een surrealistische stad met Oostendenaars als een ras apart”

today 35

Background

Oostendenaar Stijn Deschacht ken je als de maker van de succesvolle podcastreeks ‘Over Eten’. Nu lanceert hij een nieuwe reeks die volop de couleur locale van de koningin der badsteden viert: ‘Oostende verteld’. In deze reeks komen de verhalen van auteur Karel Jonckheere opnieuw tot leven. In het Oostends en met de nodige soundeffects zodat luisteraars de zeebries in de haren voelen waaien.
De eerste twee hoofdstukken zijn te beluisteren vanaf 13 december, niet toevallig de dertigste verjaardag van het overlijden van de auteur. Maandelijks volgt een nieuw hoofdstuk, te beluisteren via de podcast-app van jouw keuze.

Stijn Deschacht nam de verhalen uit het boek, blies het stof eraf en vertaalde de teksten naar het Oostends. Zo komt de roman uit 1970 opnieuw tot leven met twintig eeuwen bonte menselijke geschiedenis als inspiratiebron. Om de vijftig jaar duikt er een vernieuwende Oostendenaar op in het verhaal: van de eerste visser tijdens de Romeinen tot de wakkere burger die vandaag over de zeedijk paradeert. Als luisteraar maak je vanop de eerste rij mee hoe water, vuur en de bezetter het leven moeilijk maken, hoe het noodlot de stad teisterde en ze toch weer rechtkrabbelde. Met humor ontvouwen de vrolijke, passionele en sprekende verhalen zich voor je ogen.


Over Stijn Deschacht
Oostendenaar Stijn Deschacht werd verliefd op het medium podcasts toen hij als tourmanager heel wat tijd in te vullen had. Als kok in Bar Bulot in Zedelgem, een restaurant van de Hertog Jan Groep miste hij een echte Belgische foodiepodcast, dus begon hij er zelf een. ‘Over Eten’ brengt sinds 2019 de smakelijkste verhalen over eten en drinken. Voor de Stad Oostende maakte hij een podcastaflevering over het muzikale verleden van de stad. Dit inspireerde hem zich uit te leven in een passieproject waarin zijn liefde voor de stad Oostende, het lokale dialect en het boek van Karel Jonckheere samenkomen.

Over Karel Jonckheere
Karel Jonckheere (1906 -1993) schreef heel wat novelles en reisverhalen, naast gedichten, essays en kritieken. Het werk van Jonckheere is deels autobiografisch en heeft als belangrijkste thema de zee. Geboren in het Oostendse visserskwartier was hij Oostendenaar in hart en nieren. Volgens Jonckheere was Oostende “een surrealistische stad met Oostendenaars als een ras apart”. Het archief van de auteur wordt tot op heden beheerd door het Letterenhuis in Antwerpen.

De eerste twee hoofdstukken van ‘Oostende Verteld’ zijn te beluisteren via de bekende podcast-apps zoals Spotify of Apple podcasts vanaf 13/12/2023. Maandelijks volgt een nieuw hoofdstuk.

Meer informatie over de podcast vind je via de website en sociale media:
www.oostendeverteld.be
Facebook: facebook.com/heartofagave
Instagram: instagram.com/heartofagave

Written by:


0%
× Hoe kan ik je helpen?