Nieuws

Stad Oostende maakt kader om de omgeving van de Alfons Pieterslaan te versterken in haar verdere ontwikkeling

today

Background

De omgeving van de Alfons Pieterslaan kan een boost gebruiken. Daarom ook werkt Stad Oostende samen met de Regie der Gebouwen aan een tijdelijke invulling voor de site van het voormalig politiekantoor langs de Alfons Pieterslaan. In die lijn ontwikkelde de Stad nu ook een kader voor de beoordeling van mogelijke projecten binnen de bouwblokken in de zijstraten tussen de Alfons Pieterslaan en de Euphrosina Beernaertstraat.

Samen met de Regie der Gebouwen werkt Stad Oostende aan een tijdelijke invulling voor de site van het voormalig politiekantoor langs de Alfons Pieterslaan. Het gebouw is ideaal gelegen op de winkelboulevard, tussen scholen en aan het Leopoldpark.

“De buurt versterken en mensen samen brengen, dat is wat we straks absoluut willen bereiken met de nieuwe invulling van het voormalige politiekantoor. Dit ook in combinatie met onder andere Mu.ZEE even verder op. Tegelijkertijd bepalen ook de zijstraten van de Alfons Pieterlaan de beleving in de buurt. Daarom maken we nu een beoordelingskader voor toekomstige projecten: wat kan hier en wat is wenselijk. Zo bouwen we samen aan de toekomst van de Boulevard en het leven in de wijk.”
– Judith Ooms, schepen van Stadsontwikkeling

De voormalige politiesite maakt tevens deel uit van een bouwblok tussen de Alfons Pieterslaan en de Euphrosina Beernaertstraat en wordt gekenmerkt door een vrij ruim binnengebied dat sterk verhard is. De verbindingsstraten tussen de Alfons Pieterslaan en de Euphrosina Beernaertstraat, met uitzondering van de Rogierlaan, worden dan weer gekenmerkt door gevarieerde gebouwen met beperktere bouwhoogtes en relatief smalle straatprofielen.

Uitdagingen

Zuinig ruimtegebruik, verdichting en vergroening zijn elementen die op vandaag hoog op onze agenda staan en in een aantal gevallen ook een enorme uitdaging vormen. We streven deze beleidsambities na én moeten tegelijk aandacht hebben voor de leefbaarheid in de wijken.

” Voor bouwblokken die deel uitmaken van een verdicht stadsweefsel, waar gebouwen dicht op elkaar aansluiten, is een richtlijnenkader noodzakelijk. We stippelen een aantal voorwaarden uit die we gebruiken om toekomstige projecten te beoordelen. Het komt er op neer dat we vooraf bepalen hoe we willen dat de wijk zich ontwikkelt en wat wenselijk is voor de leefbaarheid van de buurt. De aanpak bij de herinvulling van het voormalig politiekantoor is daar een voorbeeld van.”
– Judith Ooms, schepen van Stadsontwikkeling

Kader voor beoordeling

Stad Oostende ontwikkelde daarom een kader voor de beoordeling van de projecten binnen de bouwblokken tussen de Alfons Pieterslaan en de Euphrosina Beernaertstraat, met volgende principes:

Het principe van ‘ontpitting van de binnengebieden’. Hierbij wordt aandacht besteed aan ontharding, vergroening op volle grond, waterhuishouding en waar mogelijk publieke toegankelijkheid/doorwaadbaarheid.
De bouwhoogtes in de verbindingsstraten tussen de Alfons Pieterslaan en de Euphrosina Beernaertstraat, met uitzondering van de Rogierlaan, wordt beperkt gehouden en staan in verhouding tot het breedteprofiel van deze straten. Voor de Rogierlaan geldt het ontwikkelingsprofiel van de 19de-eeuwse rasterstad zoals vastgelegd in het actieplan bouwkundig erfgoed.
Waar mogelijk wordt extra publieke (publiek toegankelijke) ruimte gecreëerd voor de bewoners van het bouwblok en de directe omgeving. Dit impliceert dat een verdere verdichting van het weefsel enkel zeer beperkt mogelijk blijft. De functionele invulling wordt hoofdzakelijk gezien in functie van permanent wonen en complementaire functies die het woonweefsel versterken, maar geen concurrentie vormen voor de bestaande functies in de Alfons Pieterslaan en/of de Rogierlaan. Een typologische variatie in het woonaanbod en de integratie van betaalbaar wonen worden als beleidsdoelstelling voorop gesteld.
De lessen die zullen getrokken kunnen worden uit de tijdelijke invulling van het voormalige politiekantoor, en dit in overleg en in samenwerking met de buurt zullen als leidraad dienen voor de verdere verfijning van het ontwikkelingsprofiel.  Ze zullen ook als inspiratie gelden voor andere stadsdelen waar het zinvol is ontwikkelingsprofielen voor bouwblokken op te stellen.

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde het kader goed. Het zal worden gebruikt bij de beoordeling van mogelijke projecten op de site.Stad Oostende maakt kader om de omgeving van de Alfons Pieterslaan te versterken in haar verdere ontwikkeling

 

Written by: